Black Achievement Month 2016

 

                                                   UITNODIGING
  


                                         Black Achievement Month 2016


Rialto presenteert hoogtepunten uit het filmoeuvre van Felix de RooyIn de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië kent men de Black History Month, bedoeld om verdienstelijke zwarte mensen extra onder de aandacht te brengen. In navolging daarvan zal nu ook in Nederland de Black Achievement Month plaatsvinden.

Rialto doet mee en ontvangt op zondag 23 oktober de Antilliaanse kunstenaar/regisseur Felix de Rooy als Guest of Honour. Van Felix de Rooy (1952, Willemstad, Curaçao), die in 2015 nog zitting had in de filmjury van Rialto’s World Cinema Amsterdam festival, worden twee lange en twee korte films vertoond, die in twee blokken gepresenteerd worden. Uiteraard is De Rooy aanwezig voor het beantwoorden van vragen van het publiek. Moderator is Ivette Forster.Locatie: Rialto, Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam
Prijs: € 10,00 (regulier per blok/film), € 15,00 (combiticket voor beide blokken/films)
Aanvang:  13:30 tot 19:30 uur
Meer info & tickets  via www.rialtofilm.nl & www.blackachievementmonth.nl

Film 1: Almacita di desolato (13:30 uur)

Felix de Rooy | Curaçao | 1986 | 116' | Nederlands, Papiamentu gesproken | Engels ondertiteld
Na Desirée uit 1984 is dit de tweede lange film van regisseur Felix de Rooy waarin hij samenwerkt met scenarist Norman de Palm. De geheel op Curaçao geschoten film is gebaseerd op oude legendes en volksverhalen.
In een klein dorpje wordt de lokale priesteres Solem verleid door het Kwaad in de persoon van Alma Sola Yon. Het is Solem verboden met mensen te spreken, laat staan omgang met mannen te hebben.  
Als zij een kind heeft gebaard, Almacita, wordt ze verbannen uit het dorp. Solem wacht nu de zware taak het kwaad te overwinnen, ook al omdat het dorp voor haar vergrijp gestraft is met aanhoudende droogte.Met voorfilm:  Apo-clypse, kas di stranjo
Felix de Rooy | Curaçao | 1979 | 33' | geen dialogen


Sleutelwerk in het oeuvre van De Rooy, dat vooral de katholieke kerk op de lange tenen trapte, vol even apocalyptische als surrealistische beelden over de teloorgang van een dichter/kantoorklerk. Een filmjury in Venezuela schreef na het zien van de film dat De Rooy psychiatrische hulp moest zoeken.

Film 2: Ava & Gabriel, un historia di amor (16:40 uur)
 
Felix de Rooy | Nederland, Frankrijk, Curaçao | 1990 | 90' | Nederlands, Papiamentu gesproken | Engels ondertiteld

Curaçao, 1948: de Surinaamse schilder Gabriel Goedbloed verhuist van Nederland naar Willemstad, waar hij de opdracht heeft gekregen een muurschildering te maken in de katholieke kerk. Als model voor de Maagd Maria gebruikt hij zijn geliefde, de zwarte lerares Ava Recordina, een keuze die voor de nodige ophef zorgt. De plaatselijke, koloniale bourgeoisie, toch al niet gecharmeerd van Goedbloed, vindt de gedachte ondraaglijk dat in hun kerk een zwarte Madonna te zien zal zijn. Ook op het gebied van de liefde heeft hij zo de nodige problemen.
Deze derde samenwerking van De Rooy en scenarist/producent Norman Palm leverden beiden een Gouden Kalf op bij het Nederlands Film Festival van 1990.Met voorfilm:  The Renny Show
Felix de Rooy | Curaçao | 2015 | 19' | Engels gesproken


Een excentrieke talkshow host op leeftijd neemt passend afscheid van zijn tv-carrière met een groots feest waar talloze gemaskerde, zwijgende mensen de gasten zijn. Zij belichamen een verleden vol glitter & glamour. De Rooy, zorgvuldig balancerend tussen kitsch en kunst, draaide de film in slechts 48 uur.
Bezoekers van dit programma kunnen aansluitend voor € 10,00 een Antilliaanse maaltijd nuttigen.
 
 
 
I.s.m. het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis & Vereniging Antilliaans Netwerk